poniedziałek, 20 sierpnia 2012

pyszne śniadanie :)

potrzebne rzeczy:

na ciasto:
500g mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
2 łyżki miękkiego masła
1 jajko
4 łyżki miodu
pół łyżeczki soli
28g świeżych drożdży

nadzienie:
450g serka ricotta
5 łyżeczek cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemnaczanej
2 żółtka

dodatkowo:
ok.150g suszonej żórawiny lub rodzynek
1 jajko rozczepane z 1 łyżką mleka

przygotowanie:
ok. 2 godziny wcześniej serek ricotta wyłożyć na sitko i odsączyć.
Gdy już będzie odsączone dodać pozostałe składniki na nadzienie i wymieszać
Do mąki dodać rozczyn z drożdży i wymieszać, dodać mleko, jajka, miód, sól
i wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić je w ciepłe miejsce
i przykryć ściereczką na ok.1 godz.
Gdy po tym czasie ciasto podwoji swoją objętość, podzielić je na 11 równych
części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, posmarować nadzieniem,
dodać żórawiny lub rodzynek. Zwinąć, przeciąć w połowie i zwinąć w ślimaka.
Jak już wszystkie drożdżówki są gotowe, przykrywamy je ścierką i odstawiamy
na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozczepanym jajkiem
z mlekiem. Piec w nagrzanym do 190°C przez ok.20 minut.
                                                                                                  smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz