niedziela, 12 sierpnia 2012

ciasto drożdżowe ze śliwkami

potrzebne rzeczy:
50 dkg mąki
4 dkg drożdży
ok. 500 ml mleka
2 zółtka
10-15 dkg cukru
10 dkg tłuszczu
laska wanili
ok.700 g śliwek

przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, zagrzać mleko, zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć
z 1 łyżką sukru i 10 dkg mąki, mleka dodawać tyle, aby rozczyn miał
gęsteść śmietany. Zostawić przykryty w ciepłym miejscu, aby wyrósł.
Blachę posmarować tłuszczem i oprószyc mąką. Żółtka utrzeć z cukrem na
pulchną masę, wyłóżyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka,
szczyptę soli, przekrojić laskę wanili i wydłubać ziarenka (zamiast tego
można dodać aromat), wyraciać dokładnie, aż do uzyskania gładkiej
masy. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i na  powierzchni pojawiają się
pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu stopiony tłuszcz, nadal
starannie wybijając, aby było pulchne, przykryć i pozostawić ciasto
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją
objętość o 100% wyłożyc je na blache, powierzchnię dokładnie
wyrównać, ułożyć w rzędach umyte owoce. Zostawić w ciepły miejscu
na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie włożyć do
nagrzanego piekarnika, piec ok. 30-40 minut w temp.200°C.
Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem.

                                                                                            samcznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz